Курс есперанта

Курс есперанта је мултимедијални рачунарски програм за самостално учење есперанта. Ево неколико његових карактеристика:

 • Само 12 лекција
 • Вежбе изговора и разумевања
 • MP3 песме - учите певајући!
 • Пуно различитих вежби, да би се утврдило градиво
 • Служба помоћи ( сарађујте! )

Служба помоћи

Курс есперанта је курс за самостално учење, којег ученик може користити као главни или помоћни материјал. Да би ученик боље напредовао током учења, пожељно је да наставник есперанта прати његово учење, исправљајући његове вежбе, решавајући сумње и уводећи га у есперантски покрет. Ова услуга ес зове Служба помоћи и после објављивања Курса есперанта многе такве службе су формиране у различитим земљама. Аутор Курса есперанта искрено храбри оне који би хтели основати или сарађивати у постојећим службама помоћи.

У 2003. Америчка комисија UEA успоставила је Пројекат Гнездо, који има за циљ да координира учење есперанта преко интернета у Америци.Да бисте сазнали више о Пројекту Гнездо, посетите страну http://www.monda.org/nesto/nesto.htm

Бесплатно преузимање

Програм Курс есперанта - Верзија 3.2 (13/Фебруар/2006) - Виндоуз

Пажња! Корисници Виндоуза 95/98/Me ће морати да активирају вишејезичку подршку: идите на мени "Почетак / Подешавања / Контролна табла / инсталирати или деинсталирати програме / Инсталирање Виндоуза" и тамо означите квадратић "Вишејезичка подршка", потврдите све и следите инструкције Виндоуза. Ако се ово не уради, на екрану Курс могли би се појавити квадратићи уместо еспераантских слова.

Минимални захтеви за функционисање Курса: Виндоуз 95/98/Me/NT/XP/2000, Пентијум 100, 16 MB RAM, SVGA, звучна карта и микрофон (евентуално), 20 MB простора на диску.

Како инсталирати:

 • 1. Снимите инсталациони фајл у привремени директоријум;
 • 2. Покрените инсталациони програм;
 • 3. Изаберите језик који ћете користити током инсталације (Есперанто је једна од могућности).

Vindozo

Програм Курс есперанта - Верзија 3.0 (20/децембар/2003) - Линукс

Пажња! При првом коришћењу Курса есперанта - верзија Линукс, корисник ће морати да обавести свој жељени MP3-програм и WAV-програм за снимање, као и жељени претраживач и програм за поруке. Да би то урадио корисник мора да оде на почетни мени Курс, кликне "Подешавања" и оде на одељак "Звук и интернет". Ако се есперантска слова не појављују исправно на екрану, инсталирајте фонт који подржава Unicode и у делу подешавања Курса изаберите тај фонт као жељени."

Минимални захтеви за функционисање Курса: Линукс са графичком X-услугом, Пентијум 100, 16MB RAM, SVGA, звучна карта, микрофон (евентуално), 20MB простора на диску.

Како инсталирати:

 • 1. Снимите инсталациони фајл у привремени директоријум;
 • 2. Распакујте фајл "kurso.tar.gz" и покрените инсталацију "install.sh";
 • 3. Програм ће бити инсталиран директоријум "/usr/share/kurso", и моћи ће да се покрене из командне линије наредбом "kurso".

Linukso

Помоћни програм за превођење Курса - Виндоуз

Ако вам се свидео овај програм и хоћете да га преведете на ваш језик (курс је већ преведен на 23 језика), можете да искористите овај помоћни програм. За његово исправно функционисање неопходно је да Курс есперанта буде већ инсталиран на рачунару. Обаавезно обавестите аутора програма о вашем раду, јер ће аутор тако моћи да вас контактира кад буде промена/новости у вези преводилачког дела посла.

Vindozo